Upptäck Södra Costa Blanca

Traditioner vid jul i Spanien

2019-12-12

Luciatåg i Torrevieja

För er som önskar se ett traditionellt svenskt Lucia tåg kan bege er till Svenska kyrkan där det traditionsenligt hålls Lucia firande varje år.

I Spanien är julfirandet omfattande och stort

Självaste julafton den 24 december är en vardag i Spanien men man jobbar sällan den dagen.
Julmaten äter man sent, som man så ofta gör i Spanien, cirka 21- 22 på kvällen. Sedan festar man, spelar, dansar och sjunger religösa men roliga julsånger. Juldagen är en röd dag. Men många jobbar på annandagen.

Los Reyes Magos - den 5 januari kommer de vise männen

I hela Spanien firas den 5 januari med stora parader och festivaler då Los Reyes Magos ( De tre vise männen) rör sig genom landet med sina gåvor. I de flesta städer ordnas parader och godisregn.

Hur firar man - Dia de los Reyes Magos?

Den 6 januari är den Spanska julafton, Det är också då julklapparna delas ut, eftersom det var dagen då de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Paketen ligger framme och väntar på barnen när de vaknar på morgonen. Barn som inte varit snälla får kolbitar istället för presenter.
Det blir dock vanligare att man även delar ut julklappar på julafton gärna av en tomte så som vi gör i övriga Europa. Precis som vi ställer ut lite godsaker till tomten ställer spanjorerna ut likör, julgodis och andra godsaker till de tre vise männen och deras kameler. Trettondagen anses i Spanien vara den dagen som avslutar julen.

Vad äter man för Julmat i Spanien?

Det största traditionen är tryffel fylld kalkon. Andra saker som är vanliga på det spanksa julvordet är sjötunga, apelsiner och olika rätter av fläskkött. Mattraditionerna vid skiljer sig ganska mycket åt i de olika regionerna.

Missa inte juldagen på La Zenia Stranden

Varje år på juldagen samlas vänner och bekanta, alla nationaliteter som befinner sig i Orihuela Costa. Det grillas, det dricks öl och vin och Cava, alla är på strålande humör. Det är några som tar med sig instrument, andra musikanläggning, det är en sann folkfest som bör upplevas!

Spanska Helgdagar vid jul och nyår

  • Den 25 december är röddag
  • 1 januari är röddag
  • 6 januari är röd dag

Lokala avvikelser förekomma.

Läs mer

Ön Tabarca

2019-11-07

Vad är det?

Tabarca är en ön som ligger utanför Alicante och Torrevieja. Ön kallas ”Illa de Tabarca” men är också känd för namnen ”Nova Tabarca”, ”Isla Planta” och ” Illa de Sant Pau”. Namnen säger mycket om öns historia. Isla Planta betyder ”platta ön”, vilket säger allt om hur ön ser ut geografiskt. Illa de Sant Pau betyder ”Den helige Petrus ö” och syftar på att aposteln Petrus ska ha landstigit på ön.

När ska jag åka dit?

Det beror lite på vad du är sugen på att göra, är du mest sugen på att bada, snorkla och dyka ska du åka på sommaren men om du är mer intresserad av att gå runt ön och se alla sevärdheter så rekommenderas det att inte välja den hetaste dagen på året. Åker du till ön under högsäsong får du räkna med trånga gator och längre köer eftersom att det kommer runt 3000 turister varje dag och besöker ön.

Hur tar jag mig till ön Tabarca?

För att ta sig till Tabarca behöver man åka båt. Under sommarsäsongen går det ofta båtar direkt från Alicante eftersom att ön tillhör Alicante. Det går också båtar från Torrevieja men den närmsta och mest frekventa båttrafiken kommer ifrån den lilla orten Santa Pola.

Det finns många båtbolag som säljer biljetter dit men de kostar ungefär samma, cirka 10 Euro tur och retur per person. Den bästa båtresan för dig påverkas då inte mycket på priset utan fokusera mer på tider som passar dig och kanske dit sällskap om du inte tänker resa själv. Har ni tur kan ni hamna på en båt där det finns glasfönster i skrovet, det gör sett möjligt att se havets fiskar och miljöer på nära håll.

Båtresan tar allt från 30-45 min, beroende på vilken slags båt du hamnar i.

Åker du från Santa Pola och har bil kan du parkera vid Marina Miramar som är en liten hamn som ligger mycket nära. Tänk på att det kostar att parkera här.

Vad kan jag göra på ön Tabarca?

Om du inte åker på en het sommardag kan du gå runt ön. Öns diameter är 300 meter och sträckan från sydost till nordväst är 1750 meter.

Sevärdheter på Tabarca

  • Torre San José - Det är en försvarsfästning på ön som än så länge inte är öppen för allmänheten. Den kan då alltså bara ses från utsidan. 
  • Fyren - Den byggdes 1854 men ersattes 197 av en nyare. Fyrens revs igen för att man ville renovera den gamla 1998.
  • Staden - Den mest kända sevärdheten på ön är den charmiga lilla staden. Här är det bara att gå runt och titta själv. 
  • Havet - På ön finns en mindre strand som ligger precis vid hamnen när man kommer fram, vill man till den mer populära stranden får man ta sig till öns södra sida. Havet är sedan 1986 ett marint naturreservat.

Kan man bo på Tabarca?

Vill du spendera längre tid på ön finns det ett par olika hotell som du kan bo i.

Tänk på att försöka planera din tid efter det du eller ni planerar att göra på ön. Planerar ni att stanna cirka 5 timmar så hinner ni lätt med att bada, snorkla/dyka, åka trampbåt. Vill ni också shoppa och besöka museet behöver ni nog kanske lite mer tid.

Läs mer