Sök på Mäklarringen

Mäklarringen

Förbättra ditt Wifi hemma – tips för att öka hastighet och räckvidd

Att Wifi som strular i hemmet är extremt frustrerande. Inget Wifi alls i vissa rum och långsamt internet i andra ger stressutslag. Vi har därför sammanställt några tips för att minska på besvären!

1. Är routern för gammal?

Din router kanske använder sig av en gammal standard för WLAN? Har din router endast stöd för 802.11b eller 802.11g bör du uppgradera till en modell som klarar av 802.11n eller 802.11ac. Genom att göra detta kan du räkna med både högre anslutningshastigheter och att räckvidden ökas. Givetvis behöver din tekniska utrustning du kopplar upp mot ditt WiFi även klara dessa standarder. Att skaffa en ny router behöver inte alltid kosta så mycket, det är också så att vissa bredbandsleverantörer inkluderar en router om du väljer att binda om ditt abonnemang hos dem i 12 månader.

2. Införskaffa repeaters

Om bostaden är lite större, eller på flera våningar kan det vara svårt för en router att nå alla hörn i hemmet. En enkel lösning för att bättra på det trådlösa nätverket är att köpa en eller flera repeaters. Dessa kallas ibland även för extenders eller räckviddsförlängare. Dessa enheter fångar upp trådlösa signaler från WiFi och skickar sedan ut dem på nytt igen. En nackdel med en repeater är dock att hastigheten minskar något vid vidaresändningen.

Tips! Skaffa ett abonnemang med ordentligt hastighet redan från start.

3. Bättre på nätverket med HomePlugs

Det är också möjligt att bygga ut ditt nätverk med hjälp av eluttagen. HomePlugs använder powerline-tekniken och tar hjälp av de befintliga elledningarna i din bostad för att utöka nätverket till olika rum eller mellan olika våningsplan i hemmet. Adaptrarna sätter du i vanliga vägguttag, där du behöver nätverk. Det spelar ingen roll vilket rum du sätter dina adaptrar i, de kommer att fungera precis lika bra som om de är anslutna till routern. För nätverk över elnätet krävs två HomePlugs, Sedan kan det utökas med fler om extra nätverksanslutningar behövs.

4. Använd utrustning som klarar både 2,4 GHz och 5 GHz

Trådlösa nätverk använder sig av två olika frekvensband, antingen 2,4 GHz eller 5 GHz (uttalas gigahertz). Alla routrar och trådlösa enheter stödjer 2,4 GHz-bandet, och många nyare stödjer även 5 GHz-bandet. Då 2,4 GHz är ett frekvensband som ofta är mycket trafikerat. Då de flesta trådlösa nätverken ligger på detta frekvensband och det kan därför lättare bli störningar eftersom fler ska samsas om samma frekvenser. En fördel med 2,4 GHz-bandet är att det generellt sätt har lite bättre räckvidd medan 5 GHz ger möjlighet till högre hastigheter. För bästa möjlig upplevelse är det bäst att satsa på produkter som använder sig av båda banden, något som ofta kallas för dual-band.

5. Hur gör jag för att hitta det mest prisvärda bredbandet?

För att undersöka vilka abonnemang för bredband du kan få på din adress kan du använda Bredbandsvals söktjänst för bredband.

Upptäck mer från Mäklarringen

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.