Sök på Mäklarringen

Mäklarringen

Allt du behöver veta om driftkostnader!

Det är inte helt lätt att hålla koll på sina driftkostnader och vad de innebär. Kostnaderna kan dessutom skilja sig avsevärt beroende på vilken typ av boende som du har – så hur ska man veta vilka kostnader som är normala? Mäklarringen har sammanställt det viktigaste som du behöver veta när det kommer till driftkostnader för ditt boende och tipsar om hur du kan sänka kostnaderna.

Alla kringkostnader som du har för att bo i din bostad går under benämningen driftkostnader, till exempel avgiften för vatten, avlopp, värme, hemförsäkring, el och sophämtning. Om du bor i en bostadsrätt så är de främsta driftkostnaderna uppvärmning av bostaden samt el- och hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Bostadsrättsföreningarna står vanligtvis för praktikaliteter som till exempel sophämtning och snöröjning. För dig som bor i en hyresrätt består driftkostnaderna till största del av el- och försäkringsavgifter. 

Viktigt för villaägaren 

Flera faktorer avgör driftkostnaderna för en villa. Till exempel om huset är gammalt eller nytt, storleken, antalet personer i hushållet och bostadens geografiska placering. Vatten- och avloppskostnader samt nätpriset för el varierar mellan olika kommuner, vilket kan göra att det skiljer flera tusen kronor i driftkostnader beroende på var du bort. Med andra ord kan det löna sig att lägga lite tid på att jämföra just detta när du funderar på att bosätta dig i en villa. Driftkostnaden för en normalstor villa (cirka 150 kvadratmeter) med fyra personer i hushållet varierar vanligtvis mellan 30 000 och 50 000 kr om året.

Smarta tips på hur du kan sänka dina driftkostnader 

  • Telefon- och internetkostnader är något som väldigt lätt drar iväg eftersom de används dagligen och vi har behov av att de ska fungera smidigt. På telepriskollen.se kan du jämföra abonnemang och få en klar bild av vilket abonnemang som är mest fördelaktigt för dig just nu och på bredbandsval.se kan du göra samma sak för bredbandsavtal.
  • El och uppvärmning är även det en kostnad att se över. För att sänka dina elkostnader kan du till exempel byta värmekälla, byta leverantör av el och/eller olja, komplettera ditt befintliga värmesystem eller hushålla med energin bättre. 
  • Se över ditt huslån! Håll dig uppdaterad på lånemarknaden då den precis som allt annat förändras med tiden. Att regelbundet se över dina lån är därför en bra idé eftersom ett byte av bolåneinstitut kan generera i en lägre ränta. 


Klicka här för att komma till konsumentverkets budgetkalkyl och enkelt räkna ut driftkostnaderna för ditt boende.

Upptäck mer från Mäklarringen

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.