Köpa Bostad i Spanien
Tio tips när du köper bostad i Spanien
Köpa lägenhet eller villa i Spanien? Är du en av tusentals svenskar som går i tankarna att köpa en semesterbostad i Costa Blanca, Costa del Sol eller kanske i Valencia?
En klok fundering anser vi på Mäklarringen och tipsar om några bra saker att tänka på innan köpet. Missa inte det sista, och kanske viktigaste tipset …
1) Var nätsmart
Du behöver inte alltid besöka boendet i fråga, i alla fall inte initialt. Det går utmärkt att via datorn och internet bilda sig en god uppfattning om olika bostäder hemifrån. Vill ni sedan vara på plats och titta – kontakta oss så kan vi ordna visningsresa.
2) Skaffa NIE-nummer
För att du ska kunna genomföra ett bostadsköp måste du skaffa ett så kallat NIE-nummer, skatteidentifikationsnummer. Var ute i god tid och ta gärna hjälp av din mäklare.
3) Prissumman gäller
Att buda på bostäder, som vi är vana vid i Sverige, är inte alls lika vanligt i Spanien. Säljaren vill oftast ha det pris som är angivet, men visst förekommer prutning. Bra att ha i åtanke är att man i Spanien tillämpar först-till-kvarn-principen.
4) Spansk fastighetsskatt är den dubbla
Hur är det då med skatten? Jo, i Spanien betalar man både statlig (0,25-0,5 procent) och kommunal (0,4-1,1 procent) fastighetsskatt.
5) Övriga skatter och avgifter
Vid ett köp tillkommer cirka 11-13 procent på köpeskillingen. Siffror som är förknippade med diverse skatter, avgifter, moms.
6) Betala handpenning
Handpenningen motsvarar tio procent av köpeskillingen.
7) Undersökningsplikt även utomlands
Föga förvånande har man som köpare av bostad i Spanien, precis som i Sverige, undersökningsplikt. Det vill säga en skyldighet att före köp undersöka bostaden och rådet är att anlita en expert. Gäller det nyproduktion är det extra viktigt att kontrollera att det aktuella bolaget verkligen har licens och bankgarantier/försäkring för bygget i fråga. Ta hjälp av din mäklare när det gäller frågor om vitvaror etc.
8) Tillträde till bostaden i Spanien
Vid köp av begagnad bostad går allt fort. Redan efter fyra till sex veckor kan du få tillträde till bostaden. Mycket hänger ihop med hur snabbt du kan få ditt skatteidentifikationsnummer, NIE.
9) Lagfart och nycklar
Lagfarten liksom själva avtalet signas hos notarius publicus. Det är även där och då som du får nycklarna till den nya bostaden i din hand.
10) Sangria necesse est
Egentligen är det inget tips utan snarare en självklarhet om du ska skaffa bostad i Spanien – att ta reda på var de serverar områdets bästa sangria och vilka öppettider de har i baren!
Låt oss berätta mer om att köpa bostad i Spanien här.