Visste du allt detta om el?
I denna artikel har vi samlat upp en mängd frågor om el, allt ifrån hur den kan lagras till hur mycket man kan spara på ett år genom att byta en glödlampa
Hur många kvm solpaneler behövs det för att göra en familj med två barn boende i en villa på 120 kvm som värms upp av luft/vattenpump självförsörjande av el?
-Vi antar att villan drar ca 18.000 kWh/år. En kW solceller täcker ca 5-8 kvm tak och producerar som bäst ca 1000kWh/år. Så runt 100-140 kvm solceller i söderläge. Men det är ingen god idé som det ser ut just nu. Det blir nämligen ett stort överskott då majoritet kommer produceras under sommarhalvåret och man tjänar bäst på den el man använder själv. Rekommenderat är att installera ungefär hälften av ens årsförbrukning i effekt.
Om det blåser väldigt mycket och vindkraftverken generar mycket energi/el, hur spar man denna?
Det gör man inte idag, det finns inga lagringsmetoder som är tillräckligt effektiva utan elen som producerat behöver användas när den produceras. Det är detta som bidrar till att vi under perioder har ett stort överskott i elsystemet och det till och med är negativa priser på marknaden.
Varför är det bättre att ladda en elbil via en elstolpe eller laddstation än via en skarvsladd dragen från ett ”vanligt” utomhus eluttag.
De uttagen är inte dimensionerade för så stor last under en längre tid och kan innebära en säkerhetsrisk. Dessutom tar det mycket längre tid.
Hur transporteras el från olika delar av landet?
Elen transporteras på elnätet. Svenska Kraftnät äger de stora stamledningarna och sedan delas det in i regioner och elnätsområden som ägs av de lokala nätägarna. Vissa nätägare är små på en specifik ort medan andra är större och äger näten på flera orter.
Hur länge kan man lagra el?
Det beror på många faktorer men man tappar alltid effekt när man lagrar el. Precis som vilket batteri som helst som står länge så laddar det långsamt ut. Temperatur och lagring påverkar. Tyvärr finns inga storskaliga lagringsmetodet som är tillräckligt effektiva för att vara kommersiellt brukbara idag. Däremot finns det batterier som man kan köpa till hemmet och koppla till sin solcellsanläggning.
Hur mycket tjänar man på att ställa väckarklockan och sätta på tvättmaskinen mitt i natten?
Som vanlig elkund: Ingenting. De flesta kunder rekommenderas ett vanligt rörligt elavtal och då får man marknadens månadssnitt och det hjälper inte att gå upp på natten för att tvätta. Har man aktivt valt timprisavtal så är det inte särskilt sparsamt heller och beror på många faktorer. Normalt som ett snitt över året så är elen billigare på natten då färre använder el men tittar man på sommaren som vi haft så har man till och med fått betalt för att använda el mitt på dagen när det varit blåsigt och solen skiner. Det gäller alltså att ha lite koll.
En tvättmaskin drar mellan 0,5 kWh-2kWh per tvätt. Säg att man kan spara i snitt 20-30 öre på att kliva upp på natten så är det alltså 10-60 öre i besparing. I de bästa av förutsättningar så kanske man kan komma upp i någon kronas besparing.
Vilken hushållsmaskin/vitvara drar generellt mest el?
Uppvärmning eller kylning i olika former är det som är dyrast. AC, varmvatten, golvvärme, dusch, ugn, element, poolvärme osv. Har man elbil så blir ju det en större post.
Hur mycket kan man tjäna i elkostnader om man byter ut alla sina 20-år gamla vitvaror?
Inte riktigt tillräckligt för att det ska vara värt att byta vitvaran av den anledningen blir det enkla svaret. Men om det är dags av andra anledningar så är det såklart bra för miljön och plånboken att välja en energieffektiv vitvaran som har hög klassning. En ny energieffektiv frys kan ligga på ca 300 kWh per år medan en 20 år äldre kan dra runt 800kWh per år. Enkelt räknat så blir skillnaden på 500kWh ungefär en 750kr om året om förutsättningarna är bra.
Varför exporterar vi el? Vore det inte bättre att vi ”behöll” vår el och sänkte elpriserna?
Elen i Sverige produceras av massor med aktörer och en fri marknad som producerar när de vill och utifrån deras förutsättningar. I vissa fall kan man inte heller låta bli att producera, exempelvis om vinden blåser eller om solen skiner eller om det finns för mycket vatten i dammarna. Kärnkraft vill man inte heller gärna slå på och av även om man kan sänka effekten vid behov. Överskottet måste hamna någonstans och då exporteras elen. Dessutom sitter vi ihop med andra elmarknader som vi också är beroende av att få importera ifrån när vår el inte räcker till. Med andra ord vi har inte en jämn elproduktion i Sverige , vi har många olika producenter och kraftslag och el går inte att lagra.
Kan de som äger elnäten höja priserna hur mycket som helst, det råder ju en form av monopol?
Ja, det råder monopol och man kan inte välja sin nätägare men nej, de kan inte höja hur som helst. Kostnaderna regleras av nätens kostnader och vinsttak. Det är Energimarknadsinspektionen som är tillsynsmyndighet och som beslutar om nätbolagens intäktsramar.
Hur mycket kan man tjäna på ett år genom att byta ut en glödlampa hemma till LED belysning om den lyser i snitt 8 timmar per dag?
En gammal 40W glödlampa motsvarar ungefär 4,5W LED. På 8h timmar förbrukar glödlampan 0,32 kWh och LED-lampan 0,036 kWh. På ett år så motsvarar det ungefär 100kWh i förbrukning och förenklat så blir det ungefär 150kr på elräkningen.
Vad är det för skillnad på timpris respektive rörligt elpris?
Priset på elmarknaden sätt timme för timme, varje dygn. Ett vanligt rörligt elavtal innebär att man betalar vad snittkostnaden på marknaden varit för 1 kWh under den senaste månaden. Normalt sett är elen som dyras på morgonen och eftermiddagen då flest använder el och därför är det enklast och ofta lönsammast att ha marknadens snitt för de flesta kunder.
För de som kan flytta stora delar av sin förbrukning till billigare timmar, exempelvis med en elbil eller genom att anpassa uppvärmningen av huset så kan man ha timprisavtal. Då betalar men vad elen kostar timme för timme och bygger upp sitt eget snitt.
Det låter enkelt men man ska noga överväga om man på ett enkelt sätt kan göra detta för risken är att man inte lyckas och då blir det i stället dyrare än om man haft ett vanligt rörligt avtal. Många som väljer timpris är entusiaster i början men sedan märker de att det knappt blivit någon skillnad (nätkostnader och elskatt är fortfarande densamma) eller kanske till och med dyrare och sedan orkar man inte anstränga sig och då blir det i stället dyrt med timpris.
Vad gör jag med elen när jag ska flytta?
Som säljare måste man säga upp elnätsabonnemanget och elavtalet som man har till bostaden. Det ska göras till frånträdesdatum och helst i god tid för att inte riskera att betala för elen efter att man flyttat. Som köpare behöver du ta reda på vilket nätbolag som äger mätaren till bostaden och göra en anmälan om inflytt till dem, viktigt också att datumet stämmer med säljarens utflytt så man som köpare inte riskerar att stå utan el vid inflytt. När inflyttsanmälan är gjord så ska man också komma ihåg att teckna ett elhandelsavtal med en leverantör för att inte få något som heter anvisat pris då detta är avsevärt dyrare än ett ordinariepris. Låter det bökigt?
Som kund hos oss på Mäklarringen så slipper du tänka på elen, vi har en tjänst där vi kostnadsfritt hjälper våra säljare och köpare att sköta allt med avslut och anmälan av el så att allt är klart till tillträdet och lampan lyser när köparen flyttar in. Här kan du läsa mer om denna tjänst.