Få upp värmen med rätt eldstad – bra för både dig och klimatet!
Vissa drömmer om mysiga vinterkvällar framför en sprakande brasa, andra funderar på hur de kan värma upp sin bostad billigare eller hur de kan minska sin klimatpåverkan. Mäklarringen tipsar om hur du ska tänka för att välja rätt eldstad.
I tider när samhällsdiskussionen roterar kring klimatets framtid är det många som funderar på alternativa metoder för att värma upp sina bostäder. Genom att elda med ved kan du sänka din elräkning betydligt, samtidigt som du minskar din miljöpåverkan. Hur mycket den minskar beror bland annat på eldstadens verkningsgrad. Verkningsgraden anger hur mycket av energin från veden som omvandlas till värme, ju högre verkningsgrad desto effektivare är energiomvandlingen. För en kakelugn är verkningsgraden mellan 40-60 procent för äldre modeller och 60-90 procent för nyare. Det betyder att 40 till 60 procent av energin i veden blir till värme. För en braskamin i gjutjärn eller plåt är verkningsgraden något högre, mellan 60-80 procent. Sämst är en öppen spis där endast 5-12 procent av energin omvandlas till värme. För att värma upp ett rum krävs det alltså betydligt mer ved i en öppen spis jämfört med om du eldar i en kakelugn eller en kamin. Vill du spara pengar och minska ditt klimatavtryck bör du därför välja en sluten eldstad, som en braskamin eller kakelugn, snarare än en öppen spis.
Ändrade regler för nyinstallationer
Sedan den första oktober i år gäller nya regler för installationer av eldstäder. Ambitionen är att minska koldioxidutsläppen som uppkommer i samband med vedeldning genom att ställa högre krav på verkningsgraden. Du som redan har en eldstad berörs inte av de nya reglerna, men det kan ändå vara en god idé att fundera över om det finns energieffektivare alternativ på marknaden. Sedan slutet av nittiotalet tillverkas kaminer och spisar med en teknik som ökar verkningsgraden avsevärt jämfört med äldre modeller. Enligt studier är utsläppen av skadliga ämnen i en modern eldstad upp till 90 procent lägre, samtidigt som vedförbrukningen halveras.
Krävs inget bygglov
För att installera en ny eldstad krävs inget bygglov, däremot måste du göra en bygganmälan till kommunen. Du måste även anmäla om du vill göra större ändringar på din nuvarande eldstad. Syftet med anmälan är att kommunen ska kunna säkerställa att din nya eldstad är brandsäker samt uppfyller nuvarande regler gällande utsläpp och verkningsgrad. Om du inte skickar in en anmälan riskerar du att bötfällas om detta skulle uppdagas.
Kan höja värdet på bostaden
Exakt hur mycket en eldstad ökar taxeringsvärdet på din bostad är ett omdebatterat ämne, men det är aldrig bortkastade pengar. Vissa mäklare uppskattar värdeökningen till omkring 5 procent, medan andra menar att ökningen snarare är 10 procent. Ytterligare andra hävdar att försäljningspriset inte förändras nämnvärt, men att bostaden blir lättare att sälja. Enligt undersökningar väljer många bostadspekulanter bort villor och lägenheter som saknar eldstad till förmån för de som har en. Att köpa en ny eldstad är alltså sällan en dum idé – oavsett om du är ute efter mysiga vinterhalvår i skenet från en brasa, vill minska din klimatpåverkan eller vill sänka dina kostnader för att värma upp din bostad.