Testamente - Bör man skriva ett? Även om man är ung?
När bör man skriva testamente?
Det är aldrig en nackdel att upprätta ett testamente! Oavsett ålder. De som dock verkligen bör göra det är par som vill ärva varandra och som är gifta och har barn från tidigare förhållanden. Även sambor bör skriva ett så kallat 'internt testamente', de har nämligen inte automatiskt arvsrätt efter varandra.
Formkrav
Testamentet ska ge uttryck för testatorns yttersta vilja och kan återkallas av testatorn så länge hen lever. Det är bara testamenten som är upprättade enligt formkraven som är bindande. Om det finns muntliga löften kan arvingar välja att respektera dem, men de är inte skyldiga att göra det.
De formkrav som gäller för att ett testamente ska vara giltigt är att det ska vara skriftligt, undertecknat och bevittnat av två vittnen.
Får man bo kvar i bostaden om man äger den gemensamt och är gifta och en dör, eller har barn rätt att få ut sitt arv på en gång?
Det avgörs av flera faktorer. Är du gift? Är du sambo? Har ni bara gemensamma barn? Finns det särkullbarn? Generellt gäller att sambor alltid ska skriva ett testamente. Sambor ärver inte varandra – oavsett om de har gemensamma barn eller inte. Är barnet omyndig förvaltar dock en förmyndare arvet. De som är gifta och enbart har gemensamma barn ärver varandra fullt ut. Ett testamente behövs generellt sett inte för att garantera att en efterlevande make får bo kvar. De som däremot är gifta och har särkullbarn behöver skriva ett testamente. Särkullbarn ärver nämligen före make eller maka så det kan äventyra en efterlevande makes möjlighet att bo kvar.
Behöver du hjälp med att upprätta testamente kontakta vår samarbetspartner Arnér & Partners.