Fem smarta tips inför din badrumsrenovering!

148 900 kronor inklusive ROT-avdrag. Det är den ungefärliga prislappen på att totalrenovera ett badrum. Men vad är det egentligen som kostar och vad bör du tänka på när det är dags för en renovering? Mäklarringen har samlat det viktigaste du behöver veta inför din stundande upprustning.

Om du går i tankarna att byta ut det slitna badrummet i sommarstugan, fräscha upp den lilla gästtoaletten eller kanske göra en totalrenovering av ditt ”master bathroom” – då har du mycket information att sätta tänderna i. Att genomföra en badrumsrenovering är komplext och det finns många parametrar att ha i åtanke innan du börjar – alltifrån val av material, beräkning av kostnader, vilka hantverkare som behöver anlitas och huruvida det krävs bygglov. Genom att göra ett gediget förarbete kan du hålla nere kostnaderna och få ett badrum som passar både dina förväntningar och din plånbok. I den här tipslistan utgår vi från att du ska totalrenovera ett badrum från grunden.

1. Förarbetet är nyckeln – beräkna, mät och jämför

Innan en renovering startar bör du göra en kostnadskalkyl. Hur mycket har du i budget, hur stor yta ska renoveras och vad vill du lägga extra krut på? Till exempel är det viktigare att lägga mer på att anlita en certifierad hantverkare än att välja exklusiv inredning – blir något fel och arbetet inte utförts av en fackman kan det bli en dyr historia, utan skydd från försäkring. Börja med att mäta upp hela ytan om ska renoveras – längd, bredd och totalarea. Sedan beräknar du hur mycket arbete som ska utföras, vad som behöver bytas ut och om det krävs el- och/eller- rördragning. Ta in offerter från minst tre företag och jämför prisförslag, företagets behörigheter, försäkringsuppgifter, om de innehar F-skattebevis och referenser. Tänk på att det kan krävas olika firmor för olika uppdrag – till exempel inom VVS, plattsättning och snickeri.

2. Håll reda på kostnaderna

Alla badrum är unika, med olika förutsättningar och möjligheter. Gemensamt för alla badrumsrenoveringar är att en stor del av kostnaderna går till själva arbetet som utförs. I prisexemplet i inledningen är 65.400 kr beräknat att gå till kostnader för snickare, elektriker, plattsättare och rörmokare. Eftersom en badrumsrenovering genomförs av personer inom flera yrkeskategorier brukar priset beräknas efter kostnad/kvadratmeter. Anlitar du en hantverkare för hela eller delar av badrummet kan du räkna med ett timpris på cirka 600-800 kr/timme eller 7.000-12.000 kr i arbetskostnad/kvm (innan ROT-avdrag) för en totalrenovering. Andra utgifter att ta hänsyn till är materialkostnader – där spektrumet naturligtvis är enormt beroende på vad du väljer. Räkna på kostnader för till exempel kakel/klinker, tätskikt och inredning. Pris för kakel är omkring 300 kr/kvm och tätskikt går på minst 200-600 kr/kvm, beroende på materialval.

3. Följ regler och rekommendationer

Enligt Vattenskadecentrum kostar vattenskador svenska fastighetsägare sex miljarder kronor varje år. För att inte riskera en vattenskada bör du som renoverar hålla koll på reglerna och alltid rådfråga specialister. Elarbeten och rördragning i våtrum ska alltid utföras av en certifierad elektriker och rörmokare, kakel bör sättas av auktoriserade montörer godkända av Byggkeramikrådet eller GVK (Svensk Våtrumskontroll). Sådant du kan utföra själv är till exempel att montera kommod, byta ut blandare, sätta upp nytt handfat samt måla våtrumstapet. Till förarbetet är det viktigt att följa de minimimått Svensk Standard har fastslagit. För att renovera ditt badrum krävs vanligen inget bygglov eller bygganmälan – förutsatt att det är ett befintligt badrum som ska renoveras.

4. Glöm inte ROT-avdraget!

ROT-avdraget gör det mycket kostnadseffektivt att lägga ut badrumsrenoveringen på behöriga och kunniga hantverkare. Du får dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till 50.000 kr (är ni två i hushållet får ni dra av 50.000/person). Notera att det bara är arbetskostnader som berättigar avdrag – ej material- eller resekostnader.

5. Val av material

Kakel och klinker har länge setts som självklara val, till skillnad från exempelvis våtrumsmatta som var vanligare förr. Dagens våtrumsmattor-/tapeter har dock fått sig ett rejält uppsving och utvecklats vad gäller design, form och tillverkningsmetod. Det finns en uppsjö material att välja mellan till ditt badrum, allt från marockanskt kakel och natursten till mosaik och tumlad marmor. Fundera på vad som passar dig bäst och välj hellre dyrare material till golvet än väggarna, eftersom golvytan utsätts för mer slitage. Tänk också på att kostnaderna för arbetet ökar om materialet är väldigt litet eller väldigt stort, eftersom det tar längre tid att sätta än standardkakel.

– Det finns två tydliga trender kring badrum just nu. En av dem är den naturtrogna, skandinaviska stilen med mycket ljusa träslag och natursten. Gärna blandare i matta ytor och sobra färgtoner. Den andra motsatta trenden som kommer mer och mer, är den ombonande känslan i mörka färger. Många vill att badrummet ska kännas lika hemtrevligt som de andra rummen i hemmet. Detta ger mer utrymme för mixade färg- och materialval. Idag är folk inte rädda för att välja en kommod i utstickande kulör eller med ribbade lådfronter, säger Fredrik Walllin, inredare/säljare på Badrumsspecialisten.

Kontakta vår samarbetspartner Söderberg & Partners Bolån för ett konkurrenskraftigt erbjudande om du behöver se över dina lån.

Länkar att besöka för mer information:

https://badrumsproffs.se/

https://byggmentor.se/renovera/renovera-badrum-10-tips/

https://kostnadsguiden.se/vad-kostar/

http://www.vattenskadecentrum.se/

https://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/forsakring/forebygga-skador/vattenskador/tatskikt/test-av-tatskikt/

https://www.bkr.se/medlemsforetag/

https://www.byggahus.se/ekonomi/priser-p-hantverkare

https://dryft.se/badrum-stockholm/

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotochrutarbete/saharfungerarrotochrutavdraget.4.d5e04db14b6fef2c866097.html

Fri Värdering

Vill du veta vad din bostad är värd? Just nu erbjuder vi kostnadsfri värdering av din bostad.

Laster...

*Obligatorisk felt. Vi håndterer dine personopplysninger i samsvar med gjeldende lovgivning. Les mer her.