Sök på Mäklarringen

Köpa Hus

Vad kul att du funderar på att köpa hus! Kanske är det första huset eller så är du kanske en van husköpare? Oavsett är det ett stort beslut och det är mycket att tänka på!

Vi hjälper dig hela vägen och ger dig matnyttiga tips inför ditt kommande köp. Allt för att du ska kunna känna dig trygg och förberedd i ditt husköp!

Köpguide

1. Köpa Hus – Djupdyk i fakta

Köpa Hus – Djupdyk i fakta

Att köpa hus är kanske ett av dina största beslut du kommer att ta. När du köper ett hus är det också andra saker du bör tänka på än när du ska köpa exempelvis en bostadsrätt. I början kan det kännas övermäktigt men att läsa på och vara väl insatt gör dig mer trygg och förberedd inför stundande husköp.

Djupdyk i fakta

När du hittat ditt drömhus så är det dags att djupdyka in i fakta och information om fastigheten. Exempelvis är det bra att ha stenkoll på driftkostnader, lagfart, uppvärmningssystem, konstruktion om du vill renovera, detaljplan om du vill bygga ut samt uppgifter om pantbrev och eventuella servitut.

2. Visning & Undersökningsplikt

Visning & Undersökningsplikt

Undersök och fråga om allt på visningen

När du går på visning får du en objektsbeskrivning, vilket är ett dokument som beskriver fastigheten närmare och vad som ingår i köpet. Läs det noga och passa på att ställa alla dina frågor vid visningen.

Som köpare har du undersökningsplikt, vilket betyder att du har ansvaret för att undersöka den nya bostadens kondition. Du förväntas göra en grundlig undersökning av bostaden och när du köper en fastighet gör du bäst i att anlita en certifierad besiktningsman med ansvarsförsäkring. Undersökningsplikten innebär att säljaren inte kan göras ansvarig för fel och brister som köparen har möjlighet att upptäcka. 

3. Boendekostnad

Boendekostnad

Vad kommer det att kosta, egentligen? 

Gör vår bokalkyl på länken nedan där du med hjälp av några enkla steg räknar fram ett ungefärligt prisläge för ditt nya boende. För en mer ingående boendekostnadskalkyl bör du vända dig till din bank eller till någon av våra mäklare.

Driftkostnader

Tänk på att det är andra typer av driftkostnader i ett hus mot när du köper en botadsrätt. Exempelvis Fastighetsavgift, eventuell Vägavgift. Sopavgift, Uppvärmningskostnader som ofta är billigare sommartid och dyrare vintertid, kostnad för vattenförbrukning och eventuell kostnad för sommarvatten. Allt det som normalt brukar ingå i månadsavgiften i en bostadsrätt får du stå för själv när du äger ett hus. Men bli inte uppskrämd, det kan totalt sett vara mycket lägre än din tidigare månadsavgift. 

Boendekostnadskalkyl

4. Lånelöfte & Ränta

Lånelöfte & Ränta

Ha lånelöftet klart, så du vet vad du har att röra dig med!

Eftersom lånelöftet ibland kan dra ut på tiden är det bra att ta kontakt med banken i ett tidigt skede. Ofta sätter banken en övre gräns för storleken på ditt lån med hänsyn till din övriga ekonomi. På så sätt vet du hur högt du kan bjuda i en eventuell budgivning. Om du inte själv har några bankkontakter kan din lokala mäklare guida dig. 

För dig som köper en fastighet kan ytterligare kostnader tillkomma såsom lagfart och pantbrev. Vi hjälper dig gärna med att göra en kalkyl över alla tillkommande kostnader.

5. Budgivning

Budgivning

Säljaren avgör vem som vinner budgivningen

Är ni flera spekulanter på ett hem avgör ofta en budgivning vem som blir den lyckliga köparen. Säljaren och mäklaren bestämmer förutsättningarna för budgivningen.

Öppen budgivning är vanligast. Köparen lämnar då sitt bud till mäklaren som redovisar buden både till säljaren och till spekulanterna. Du som köpare har då chansen att bjuda över. Buden är aldrig juridiskt bindande, inte ens om de lämnas skriftligt. Men det hör till god affärssed att stå för sitt ord.

Vid en sluten budgivning får du som spekulant en viss tid på dig att lämna ditt bud. Buden är hemliga för spekulanterna och mäklaren redovisar slutligen alla buden för säljaren.

Det är alltid säljaren som slutligen avgör vem som får köpa hemmet. Högsta budet behöver alltså inte leda till affär, även om det oftast blir så.

6. Kontraktskrivning & Tillträde

Kontraktskrivning & Tillträde

Budgivningen är över när du skrivit på

Affären säkras när ett formellt köpeavtal skrivs. Du som köpare måste i detta skede kunna visa mäklaren att du kan finansiera köpet, antingen med egna medel eller genom ett lånelöfte.

Villkor för köpets genomförande som besiktning och lån skrivs ofta in i kontraktet och handpenning betalas, i regel, i samband med att köpeavtalet skrivs. Resten betalas på tillträdesdagen. Tillträdet sker på ett mäklarkontor, köparens bank eller ibland i nya bostaden. Vid trillträdet ska huset vara flyttstädat och klart och formellt är huset redo för inflytt. 

Efter köpet är det många dokument som ska sparas. Vi sammanställer ditt köp i en bopärm som gör det enkelt för dig att hålla reda på dina viktiga papper. Vi finns självklart också till hands om du har andra frågor och funderingar efter att affären har avslutats.

Vi på Mäklarringen önskar stort grattis till ditt nya hus!

Upptäck mer från Mäklarringen

Du som går i köptankar behöver kanske sälja din nuvarande bostad? Med vår kostnadsfria tjänst Startklar® förbereder vi allt oavsett när det är dags att sälja.

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.

Fri värdering

Mäklarringen hanterar dina personuppgifter i enlighet med aktuell lagstiftning. För vidare information se här.