Perennrabatten som blommar hela sommaren

Perenner som förgyller din trädgård, sex härliga växter som blommar länge och är lättskötta

Stäppsalvia - en skönhet med hälsosamma egenskaper

Salvia nemorosa ’Caradonna’

Om du vill ha en vacker och lättskött perenn i din trädgård, kan du inte gå fel med stäppsalvia. Den har förtrollat många med sina mörka blomstjälkar och intensivt violetta blommor, som lyser upp i solen. Den blommar rikligt från juni till september, om du klipper bort de vissna blommorna. Den trivs i de flesta jordar, men helst i en solig och väldränerad plats.

Men stäppsalvia är inte bara vacker att se på, den har också en intressant historia och medicinsk användning. Salvia kommer från latinets salvare, som betyder att bota eller rädda. Salvia har länge använts som ett läkemedel mot olika åkommor, som inflammationer, infektioner och matsmältningsproblem. Den har också en hormonell effekt, som kan lindra klimakteriebesvär. Salvia innehåller nämligen fytoöstrogener, som är växtämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Om du har problem med nattsvett eller värmevallningar, kan salvia hjälpa dig att återfå balansen och må bättre.

Så varför inte prova att odla stäppsalvia i din trädgård? Du får inte bara en vacker och tålig växt, utan också en naturlig källa till välbefinnande och hälsa.

Trädgårdsnäva, Patricia Geranium

Denna perenn bjuder på en underbar färgkombination av djupblå kronblad med en vit mitt och svarta ståndare som sticker ut. Om du klipper bort de vissna blommorna får du njuta av nya knoppar hela sommaren. Trädgårdsnävan trivs i soligt eller halvskuggigt läge i en mullrik och väldränerad jord.

Stort fänrikshjärta, Dicentra formosa ’Luxuriant’

Om du vill ha en perenn som blommar tidigt och länge är stort fänrikshjärta ett bra val. Den har vackra rödrosa hjärtformade blommor som hänger i klungor längs stjälkarna. Bladen är fint flikiga och bildar en grön matta. Fänrikshjärtat är en utmärkt snittblomma som sprider romantik i buketterna. Den vill ha en solig till halvskuggig plats med en fuktig och näringsrik jord.

Rölleka, Achillea millefolium

Rölleka är en mångsidig perenn som finns i flera olika färger, från vitt till rosa, rött och gult. Den har små blommor som sitter i platta skärmlika samlingar och lockar till sig bin och fjärilar. Rölleka blommar från juni till september och är en fin snittblomma som håller länge i vas. Den har också medicinska egenskaper som kan lindra inflammationer och kramper. Rölleka är tålig och anspråkslös och klarar sig i de flesta jordar, men föredrar en solig och torr plats.

Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

Jättedaggkåpa är en perenn som ger ett frodigt intryck med sina stora blågröna blad som samlar daggdroppar som glittrar i solen. Den blommar med små gröngula blommor som bildar runda klasar från maj till september. Jättedaggkåpan är en bra marktäckare som breder ut sig och förhindrar ogräs. Den passar också bra som kantväxt eller i rabatter. Jättedaggkåpan är inte kräsen när det gäller jord, men trivs bäst i en näringsrik och fuktig jord i soligt eller halvskuggigt läge.

Kattmynta - en ört som kittlar katternas sinnen

Vad är kattmynta och varför älskar katter den?

En blomstrande växt med kryddig doft

Kattmynta är en vacker och väldoftande växt som kan pryda din trädgård eller balkong. Den har lila blommor som bildar frodiga klasar längs stjälkarna. Blommorna lockar till sig bin, fjärilar och andra pollinerare som bidrar till ett rikt ekosystem. Kattmyntans blad är silvergrå och har en rund form. De har en kryddig doft som påminner om mynta, och som kan användas i te eller matlagning. Kattmynta trivs bäst i soliga och fuktiga lägen, och om du klipper av de vissna blommorna kan du få en andra blomning under säsongen.

En ört med historia och mystik

Kattmynta har en lång historia som medicinalväxt och krydda. Redan i antiken användes den för att lindra magbesvär, huvudvärk och nervositet. Den har också varit en ingrediens i parfymer, tvålar och rökelse. Kattmynta har även en magisk dimension, och har använts i ritualer för att främja kärlek, lycka och skydd. I folktro har kattmynta ansetts ha förmågan att avvärja onda andar och häxor.

En drog för katter

Men kattmynta är inte bara en växt för människor. Den har också en stark effekt på katter, som kan bli helt förtrollade av den. Katter som kommer i kontakt med kattmynta kan börja rulla sig, gnugga sig, jama, dregla eller bli helt saliga. Det beror på att kattmynta innehåller ett ämne som heter nepetalakton, som liknar katters feromoner. När katten luktar på kattmynta aktiveras ett område i hjärnan som styr känslor och beteenden. Katten kan då uppleva en känsla av eufori, avslappning eller lekfullhet. Effekten varar i ungefär tio minuter, och sedan kan katten inte reagera på kattmynta igen förrän efter några timmar.

Inte alla katter reagerar på kattmynta. Det är en ärftlig egenskap som bara finns hos cirka hälften av katterna. Det är också mer vanligt bland vuxna katter än bland ungar. Katter som inte har något intresse av kattmynta kan ändå uppskatta andra växter som har liknande effekter, till exempel silverkattmynta, baldrian eller kattgräs.

En naturlig insektsspray

Kattmynta har inte bara en positiv inverkan på katters humör, utan också på deras hälsa. Kattmynta innehåller nämligen ämnen som avskräcker insekter, som myggor, flugor och kackerlackor. Det kan vara en fördel för katter som jagar, eftersom de slipper bli störda av insekter när de spanar efter byten. Det kan också vara bra för katter som bor inomhus, eftersom de kan undvika att bli bitna av insekter som kan sprida sjukdomar. Kattmynta kan också användas som ett naturligt insektsskydd för människor, antingen genom att gnida in sig med bladen eller genom att spraya ett extrakt på huden.

Vad händer när katten sniffar på den doftande växten?

Kattmynta är en växt som har en speciell effekt på katter. Den kan få dem att känna sig glada, avslappnade och tillfreds. Men hur fungerar det egentligen?

Det som gör kattmynta så lockande för katter är ett ämne som heter nepetalakton. Det finns i växtens olja och sprider en stark doft. När katten luktar på kattmynta, binder nepetalakton till speciella mottagare i kattens näsa. Dessa mottagare skickar signaler till olika delar av kattens hjärna, där de påverkar kattens humör och beteende.

Katten kan reagera på olika sätt när den får dofta på kattmynta. Vissa katter blir väldigt kärleksfulla och gnuggar sig mot växten. Andra blir lekfulla och busiga. En del katter blir lugna och avspända. Det kan också hända att katten börjar salivera, tugga på växten, tvätta sig eller jama. Det är som om katten får en liten dos av lycka.

Men kattmynta är inte ett beroendeframkallande medel för katter. Effekten varar bara i några minuter, och sedan behöver katten en paus. Efter en stund med kattmynta, blir katten oftast ointresserad av växten och vill inte ha mer. Det kan dröja flera timmar innan katten blir nyfiken på kattmynta igen.

Kattmynta är alltså ett ofarligt och naturligt sätt att ge katten lite extra glädje i livet. Det är inte alla katter som gillar kattmynta, men de som gör det kan ha stor nytta av den. Kattmynta kan hjälpa katter att slappna av, stimulera deras leklust och stärka deras band med människor.

Fri Värdering

Vill du veta vad din bostad är värd? Just nu erbjuder vi kostnadsfri värdering av din bostad.

Loading...

*Mandatory field. We handle your personal data in accordance with current legislation. Read more here.